ECE 22.06
“ECE 22.06” artık yürürlükte. Yeniliklerden bahis etmeden önce , şöyle biraz geriye gidelim. 1963 DE ilk kez piyasaya çıktığından beri kapalı kask teknolojisi pek değişmedi. Günümüzde her marka, her tür, her model kaskta ortak yapı var:
Kask ve içini gösteren çizim
Böyle söyleyince pek de “güvenli” gelmiyor değil mi? Ancak bu yapı etkili olduğunu zaman içinde kanıtladı. Kasklar kazalarda sayısız hayat kurtardı ve kurtarmaya devam ediyor. Özellikle kazalardan sonra kaskın üzerindeki darbeleri görünce işe yaradığını görüyorsun. Yıllar süren gelişim, araştırma ve iyileştirmeler, karbon fiber dış kabuk yapıları, dahili güneşlikler, çıkarılabilir ön taraf gibi özellikler ile kasklarımız güzel ve şık, hem de güvenli ürünler.
Ama işler değişiyor
Bildiğiniz gibi standartlar devamlı geliştiriliyor. Sonuçta daha fazla güvenliğe kim hayır der ki? Avrupa Birliği de yeni motosiklet kaskı standartlarını yeniledi. AB, motosiklet kaskları test standardını “ECE 22.06” koduyla yeniledi ve güvenlik standardını yükseltti. AB’de ECE 2206 Ocak ayında yürürlüğe girmişti. 1 Temmuz 2022’den itibaren AB sınırları içinde satış için zorunlu hale de gelmiş oldu.
Peki ne değişecek?
Görünüşe göre ECE 2206 standardını plastik / fiberglas kabuklu kasklara ek yük getiriyor. Daha kalın, daha ağır dış katman olacak. Karbon ve Kevlar yapıya sahip kasklarda buna gerek olmayacak gibi. Çünkü bu malzemeler hafif olmalarına rağmen yeni standartları karşılıyor. Ek olarak, iç köpük de ya daha kalın olacak ya da birden fazla katmana sahip olacak.
Dahası da var
Yeni test protokolünde önemli bir fark var. Çarpma anında, kaskın kafanın etrafında hafifçe dönmesine izin verilecek. Bu yeni ölçüt, MIPS türündeki teknolojilerin yaygınlaşmasına yol açacak. Bu da kafa ve boyun kısmının çok daha iyi korunması demek.
Vizörler içinde yeni test var. Sürüş anında yoldan ya da bir diğer araçtan gelen nesne vizöre ne yapacak, buna da bakacaklar. Bunun için pek de ufak olmayan, çelikten bir parçayı vizöre atmak da var.
Abarttıkları düşünebilirsiniz ama daha önce önünüzdeki kamyondan düşüp, yerden seken ve kaskınıza isabet eden çakıl taşıyla tanışmışsanız, bu testin gerçek bir ihtiyaç olduğunu fark edersiniz.
Yeni bir kask tasarlamak büyük markalar için bile ucuz bir iş değil. Bu nedenle AB uyumlu kaskların indirim bölümüne hemen düşmesini beklemeyin. Üstelik ilk modellerden itibaren puan arttırmak ya da testlerde daha başarılı olmak için düzeltmeler de ciddi maliyet getirecek.
Kısacası yeni kask güvenlik standartları bir süreç ve ilk bölümüne henüz girmiş bulunuyoruz.
ECE 2206
Peki ya DOT ve Snell?
ECE standartları saygın ama ABD DOT’u ve bir vakıf olan Snell derecelendirmeleri ile bağlantıları yok. Hepsi birbirinden bağımsız kuruluşlar. Bununla birlikte insan kafası ve motosikletler ya da yollar aynı yapıya, dinamiklere sahip. Herkes standartlarını geliştirmek istediği için zamanlar benzer testler DOT ve Snell’e de dahil edilecektir.
Ha olmaması sorun mu? Değil zira kask üreticileri çok büyük bir pazar olan Avrupa için standartlarını yükselttiklerinde diğer pazarların buna bir itirazı olmayacaktır tabii ki.
ECE 22.06 spesifikasyon ve test metodolojileri hakkında ayrıntılı bilgi isterseniz ECE bu 126 sayfalık PDF‘yi yayımlamış.
Yeni ECE 22.06 testi, kaskların güvenlik performansını artırmak için tasarlanmıştır. İşte isimlerine güven artırıcı test geçişine sahip beş harika kapak…
Aynı kask güvenlik standardıyla geçen yirmi yılı aşkın bir sürenin ardından 2021’de işler değişti.
ECE’nin gelişi 22.06kask testi, 22.05 için nihai sonun sinyalini veriyor ve hızlı hareket eden kask firmaları, güncellenmiş sertifikaya sahip yeni modeller piyasaya sürüyor.
Yeni test, burada tüm ayrıntılara girmek için çok fazla değişiklik içeriyor, ancak kaskların artık daha geniş bir darbe testi yelpazesinden geçmesi gerekiyor.
Laboratuvar testçilerinin aralarından seçim yapabileceği daha sert darbeler, daha yumuşak darbeler ve daha geniş bir potansiyel darbe noktası yelpazesi vardır. Doğrudan vuruşların (doğrusal darbeler) yanı sıra sektirme darbeler (eğik darbeler) de vardır.
Buradaki fikir, kaskların yeteneklerini daha geniş bir potansiyel kaza yelpazesinde ve doğru korumayı sunduğunu kanıtlayan daha geniş bir kask alanıyla göstermesi gerektiğidir.
22.06 kaskın 22.05 kapaktan daha iyi olduğunu söyleyemeyiz çünkü daha eski bir kaskın yeni testlerde ne kadar başarılı olacağını söyleyemeyiz. Ancak daha zorlu testlerde kendini kanıtlamışsa, bir kaskın işe yarayacağına daha fazla güvenebilirsiniz.
İlk 22.06 kaskının piyasaya sürülmesinden neredeyse bir yıl sonra, işte baş korumanın öncüsü olan büyüyen kapak ürünlerinden en iyi beş tanesi…
Bu 22.06 onayı, Avrupa’da 1 Temmuz 2022 itibarıyla yürürlüğe giriyor. O andan itibaren, satılan ve üretilen tüm motosiklet kaskları bu yeni standarda göre onaylanmalıdır.
Ancak birkaç soru var: Eski ECE 22.05 standardına uygunsa kaskımı değiştirmeli miyim? İki homologasyon arasındaki farklar nelerdir? Size aşağıda anlatacağız.
ECE 22.05 VE ECE 22.06 ONAYI ARASINDAKİ FARKLAR
homologasyon-motosiklet-kask-ece-22-06-motokart
Söylediğimiz gibi, 2022’de üretilen tüm motosiklet kaskları için yeni ECE 22.06 homologasyonu zorunlu olacak. Bu yeni standart, mevcut 22.05 ile bir arada bulunacak. Yani kaskınız o yıldan daha eskiyse onunla sorunsuz binebilirsiniz.
İki homologasyon arasındaki farklar , yeni 22.06 homologasyonunun dayanıklılık testlerine odaklanıyor: şimdi çok daha fazla test var ve hepsinden önemlisi, daha zorlular.
YENİ 22.06 ONAYI, DAHA ZORLU TESTLER
Bu yeni ECE 22.06 onayı , birkaç dayanıklılık testinden oluşur.
İki homologasyon arasındaki en büyük fark etki noktalarıdır. 22.05 onayıyla, kabuk üzerinde 6 çarpma noktası oluşturulurken, not, 22.06 onayıyla 12 nokta daha vardır. Yani çok daha talepkar.
Daha önce 22.05 homologasyonu ile 3 metre yükseklikten 7,5 m/s hızla darbe testi gerçekleştiriliyordu.
Yeni homologasyonda, farklı bağlamlarda daha fazla darbe koşulunu simüle etmek için farklı hızlarda (yani farklı yüksekliklerde) 3 darbe testi vardır:
Kabuk, 4 metre yükseklikten 8,2 m/s hızında ve aynı zamanda 6 m/s hızında bir ağırlıkla vurulur . Ancak daha fazla fark var, ekran ayrıca darbeler ve sis direnci için test edildi.
Bununla birlikte, iki homologasyon arasındaki bir diğer önemli fark , dönme darbe testidir. Şimdi, şimdiye kadarki en zorlu testlerden biri olan bir darbe, dönüşümlü bir şekilde simüle ediliyor.
22.06 ile 22.05 HOMOLOGASYONU ARASINDAKİ FARKLILIKLAR.
Daha fazla farkı gözden geçirelim:
Kaskın üretim yılı görünür olacak
Boyutlar ve ölçümler santimetre cinsinden birleştirilecektir
Buğu önleyici siperlikler ve levhalar onaylanmalıdır
Renkli vizörler: ışık geçirgenliği sınırı > %50 yerine > %35’e düşer (Lexan duman malzemesinin rengi değiştirilmelidir).
Vizörler yüksek hız testine tabi tutulacaktır (6 mm küre ile 60 m/s, göz alanları)
Siperlikler onaylanmalı ve kalifiye olmalıdır; optik testler ve ışık aktarımı > %20 (şu anda %14 ile %18 arasındayız, Lexan duman malzemesinin rengi değiştirilecek)
Koşullandırma: sadece -20°C yerine -10°C’ye değişen soğuk için değişir; solvent testi kaldırıldı.
P/J kaskları: Testler, çene çubukları kapalı ve açıkken ve/veya çene çubuğu varken veya olmadan yapılmalıdır (kırmızı kilit kontrol düğmesi).
İnterkom sistemli ve/veya diğer cihazlara sahip kasklar: testler hem kask “hazırlanmış” hem de kaska takılı cihaz ile yapılmalıdır.
Kabuğun arkasına doğru çekiş ile çene çubuğunun dinamik testi
Önden arkaya dahil olmak üzere kask yuvarlanma testi.
MOTOSİKLET KASKI DAYANIKLILIK TESTLERİ NASIL YAPILIR?
Bu homologasyon testleri serisine HEIC (Kafa Yaralanma Kriteri) adı verilir. Etki, hızlanma, kuvvet ve süre ile hesaplanır. Ve veriler bu hesaplamadan çıkarılır. 22.05 onayıyla 2400 iken 22.06’da çok daha talepkar: 2880.
Temel olarak, bir kukla kafa (çarpışma testi mankenleri gibi), bir motosiklet kaskı ile donatılmıştır. Bu kaskın içinde, bir kaza durumunda mankenin uğradığı hasarı hesaplamak için maksimum ivmeyi analiz eden farklı ivmeölçerler bulunur.
Bu testler, bir kaza durumunda motosiklet kaskının emilimi ve tutulması içindir . Aynı şekilde, testler motosiklet kask ekranı için maksimum güvenlik talep etmeye benzer.
Son olarak, kask tipi dikkate alındığında testlerin biraz farklı olduğu açıklığa kavuşturulmalıdır : jet, modüler ve tam yüz.
MOTOSİKLET KASKI AKSESUARLARI ONAYLANMALIDIR
Kullanıcıların çok fazla hoşlanmayabileceği noktalardan biri de motosiklet kaskına takmak istediğimiz aksesuarların (kameralar, interkomlar, eller serbest) mutlaka homologasyon ile test edilmesi gerekiyor. Kağıt üzerindeki teori bu, aslında bu noktanın ne tür bir uygulaması olacağını bilmeden.
2023 yılı itibari ile üretilen tüm kasklar yeni yönetmeliklere göre homologe edilmelidir. Yani hayır, ECE 22.05 ile homologe edilmişse kaskınızı değiştirmenize gerek yoktur, çünkü iki standart birkaç yıl daha bir arada olacaktır.
Tarih Takip edilecek adımlar
03 Temmuz 2022 Kasklar ve siperlikler için yeni UN/ECE 22-06 homologasyonu zorunlu hale gelir. Kasklar ve siperlikler için 22.05 homologasyonu artık verilmemektedir.
03 Temmuz 2023 UN/ECE 22-05’in rutin testi artık mümkün olmayacak
03 Temmuz 2024 Her ülkeye devredilen BM/ECE 22-05’in kask ve siperlik satışının durdurulması olasılığı.
Sormak istediğiniz bir şey var mı? Bize sosyal ağlarımızda bundan bahsedin.